Videokurset «Chakra – esoterisk yoga»

Utvidet supplement til boken «Chakra – esoterisk yoga»

Velkommen til videokurset Chakra – esoterisk yoga! Under finner du først en seksjon med videoene og deretter en seksjon med lyd-filene som det er QR-koder til i boken. Yogatradisjonens teknikker læres best ved å følge en instruksjon.

Videoer

Videoene kan du se direkte på denne siden eller på Apple TV. Videoene følger boken og for størst utbytte kan jeg kan sterkt anbefale å lese boken parallelt med at du følger videokurset. Både videoene og boken presenterer de praktiske teknikkene, men det er bare i boken du får bakgrunn, teori, filosofi og forklaringer som støtter opp om de teknikkene du jobber med gjennom å følge videokurset.

Lydfiler

Gjennom boken finner du QR-koder til en del av teknikkene med link til video- og lydfiler. Disse er samlet på denne siden for lett tilgjengelighet og kan lastes ned etter behov. Lyd-filene til boken har QR-koder i boken (og direkte linker i e-bok utgaven) til Spotify. Her på siden finner du også linker til de samme lydfilene hos Apple Music, Youtube Music og Tidal. Bruk den tjeneste du har abonnement hos slik at du unngår unødige reklameinnslag. Last ned lydfilene for frakoblet lytting. Hvis du ikke har abonnement på noen av de nevnte tjenestene kan du også laste ned lydfilene fra denne siden – enten enkeltvis eller som en zip-fil. Du bør helst unngå å bli forstyrret når du gjør avspenning og meditasjon. Lytt deretter til lydfilene uten at du er koplet til nettet. Det er en fordel å sette mobilen i flymodus spesielt når du praktiserer avspenning og meditasjon.

Instill lyden slik at den er behagelig å høre på – ikke for høy / heller ikke for lav.

Hva trenger jeg for å følge videokurset?

 1. En god matte å gjøre øvelser og avspenning på.
 2. Et pledd å ha over kroppen under avspenning og meditasjon.
 3. En litt hard pute å sitte på til pusteøvelser og meditasjon.
 4. NoseBuddy neseskyllingskanne (hvis du vil gjøre neseskylling – se video 4. Vekking av Agya chakra)
 5. En Mala – perlekrans som brukes som et telleinstrument i meditasjonen Ajapa japa – se video 13-16.
 6. Les boken Chakra – esoterisk yoga parallelt med å følge undervisningen på videoene.

Når du har dette på plass start videoen (eller lydfilen). Hvis enheten du bruker går i dvale gå til innstillingen for dette og slå det (midlertidig) av.

Vi håper du vil ha glede av disse videoene og lydfilene – og gjennom bruken av dem får den gode virkningen som yoga, pusteøvelser, avspenning og meditasjon kan gi deg.

Kjærlige hilsener, Bjarke

PS: Hvis du har spørsmål eller tilbakemeldinger gjerne ta kontakt med meg. Se link til mobil / epost til høyre eller nederst på siden.

Videokurset «Chakra - esoterisk yoga»

Lesson description

Undervisningen er en balansert blanding av renseteknikker, fysiske stillinger og øvelser, pusteteknikker, holdninger og låse (demninger), avspenning og meditasjon. Praktiske teknikker som virker! Vekking av chakraene betyr at du involverer deg i en prosess hvor du gradvis får mer innsikt i deg selv. Teknisk sett betyr det at kurset har en viss struktur:

1. Vekking av ryggsøylen: De første tre gangene på kurset vil du spesielt arbeide med grunnleggende yoga­øvelser, pusteteknikker, dybdeavspenning og de første trinnene av meditasjonen Det indre rommet - en chakra orientert variasjon av Indre stillhet meditasjon. Du lærer forskjellige dynamiske yogaøvelser som gjør ryggsøylen mer fleksibel og du lærer hvordan du kan få til å sitte godt i en meditasjonsstilling.

2. Vekking av Chakraene og energistrømmene: De neste syv gangene arbeider du med de enkelte chakra i tur og orden. I tillegg vil du også lære den integrerte chakra-meditasjonen Energiens kilde. Jeg anbefaler at du gjør hver av disse syv videoene to ganger etter hverandre. 

3. Integrerte teknikker og meditasjonen Ajapa japa: De siste seks gangene vil vi fortsette arbeidet med chakraene, men i tillegg lære en av de mest spennende meditasjonene som finnes. Ajapa japa er en integrert chakra-meditasjon i åtte trinn.

Velkommen til chakrakurset!

1. Vekking av oppmerksomheten

<strong>Les side 1 - 36 i Chakra-boken </strong>(side 7 - 42 i E-boken). Det er kapitlene; Introduksjon, Asana - yogastillinger, Pranayama - yogapust, Chakra-lokalisering og Vekking av ryggsøylen. <strong>Kurset starter med at oppmerksomheten vekkes i kropp og sinn</strong> gjennom fysiske øvelser, pusteteknikker, avspenning og meditasjon. Først en kort introduksjon og så starter den praktiske undervisningen med en kort innledende avspenning, Shavasana, på rundt 5 minutter. Evnen til å sitte i en god meditasjonsstilling trenes opp gjennom et kort program av før-meditasjonsstillinger: Føttene, Sommerfuglen, Halv sommerfugl, Vugging og Lotusfrøet begge sider. Alle meditasjonsstillingene gjennomgåes: Diamantstillingen, Den enkle stillingen, Halv-lotus stilling, Lotusstillingen og Den perfekte stillingen. Videre trenes ryggens fleksibilitet opp gjennom innlæring av Surya namaskara: Sol, jeg hilser deg. Pusteteknikkene Bølgepusten og Vekselpusten introduseres. Etterpå en avspenning på rundt 10 minutter og til sist meditasjonen Det indre rommet, første trinn. Jeg kan også anbefale at du arbeider med meditasjonene <strong>Kroppsbevissthet</strong> (lydfil nr 3) og <strong>Åndedrettsbevissthet</strong> (lydfil nr 4) som du finner link til lenger nede på siden (eller som QR-kode i boken).

 • 01:49:34
 • 0%
Les side 1 - 36 i Chakra-boken (side 7 - 42 i E-boken). Det er kapitlene; Introduksjon, Asana - yogastillinger, Pranayama - yogapust, Chakra-lokalisering og Vekking av ryggsøylen.

Kurset starter med at oppmerksomheten vekkes i kropp og sinn gjennom fysiske øvelser, pusteteknikker, avspenning og meditasjon. Først en kort introduksjon og så starter den praktiske undervisningen med en kort innledende avspenning, Shavasana, på rundt 5 minutter. Evnen til å sitte i en god meditasjonsstilling trenes opp gjennom et kort program av før-meditasjonsstillinger: Føttene, Sommerfuglen, Halv sommerfugl, Vugging og Lotusfrøet begge sider. Alle meditasjonsstillingene gjennomgåes: Diamantstillingen, Den enkle stillingen, Halv-lotus stilling, Lotusstillingen og Den perfekte stillingen. Videre trenes ryggens fleksibilitet opp gjennom innlæring av Surya namaskara: Sol, jeg hilser deg. Pusteteknikkene Bølgepusten og Vekselpusten introduseres. Etterpå en avspenning på rundt 10 minutter og til sist meditasjonen Det indre rommet, første trinn.

Jeg kan også anbefale at du arbeider med meditasjonene Kroppsbevissthet (lydfil nr 3) og Åndedrettsbevissthet (lydfil nr 4) som du finner link til lenger nede på siden (eller som QR-kode i boken).

Videoene kan sees på mobiler, nettbrett og datamaskiner. Vi anbefaler Firefox, Chrome eller Safari når du skal se videoene eller lytte til lyd-filene. Det er også mulig å se videoene på en AppleTV med Airlink.

Hver video vil typisk inneholde en kort avspenning i starten, et program av yogastillinger, 1 eller 2 pusteteknikker og en litt lengre dybdeavspenning og / eller meditasjon. Instill lyden slik at den er behagelig å høre på – ikke for høy / heller ikke for lav.

Lydfilene lengre nede på siden er med instruksjoner knyttet til de forskjellige teknikkene i boken. Gjerne bruk disse i tillegg til videoene.

Hvordan bruke dette materialet?

 1. En god matte å gjøre øvelser og avspenning på
 2. et pledd å ha over kroppen under avspenning og
 3. en litt hard pute og kunne sitte på til pusteøvelser og eventuell meditasjon.
 4. Slå av mobilen når du gjør yoga slik at du ikke blir forstyrret.

Når du har dette på plass start videoen (eller lydfilen). Hvis enheten du bruker går i dvale gå til innstillingen for dette og slå det (midlertidig) av.

Det viktigste er å følge instruksjonene! Du trenger ikke å se på videoen hele tiden, men ta en titt når du trenger det – akkurat som om du er på en undervisningstime.

Vi håper du vil ha glede av disse videoene og lydfilene – og gjennom dem få den gode virkningen som en yogatime gir.

Kjærlige hilsener, Bjarke

PS: Hvis du har spørsmål eller tilbakemeldinger gjerne ta kontakt med meg. Se link til mobil / epost til høyre eller nederst på siden for Bjarke

Bruken av video-spilleren:

Kapitler: Hver av de lange yogaprogram er delt inn i seksjoner (kapitler) slik som introduksjon, yogaprogram, pusteteknikker etc. Når du har gjort et av de lange programmene en gang er det f.eks. greit neste gang å hoppe over introduksjonen. Da trykker du bare på de 3 streker nederst i høyre hjørne av videoen. Da vil videoen starte der. På den måten kan du lett velge bare å gjøre en del av forløpet f.eks. en avspenning eller pusteøvelser og avspenning.

Kvalitet: Trykk verktøy symbolet i nederste høyre hjørne av video-spilleren og du kan velge kvaliteten på avspillingen: Hvis du har dårlig nettforbindelse eller ser videoen på mobilen, velg “240p” eller “360p”. Har du god nettforbindelse og ser videoen på en stor skjerm (f.eks. TV’en) velg “1080p”). I utgangspunktet er innstillingen satt til “Auto” slik at avspillingen selv justerere seg etter enheten du ser videoen på eller netthastigheten du har. Fullskjerm-visning: I tillegg kan du trykke kryss-symbolet helt nede i høyre hjørne for å se videoen på  hele skjermen din.

Lydfiler til Chakra-boken

Last først ned lydfilene til datamaskinen, nettbrettet eller mobilen før du lytter til de. Hvis du bruker mobilen, husk å sette den i flymodus før du går i gang.

Shavasana - Dødsstille

Spilleliste med lydfiler til boken Chakra – esoterisk yoga

MeditasjonJeg kan anbefale, at du laster ned MP3-lydfilene til din datamaskin, lesebrett eller mobil før du bruker de. På den måten kan du praktisere teknikkene uforstyrret.

Ut for hver lydfil i spillelisten er det en nedlastingsknapp. Trykk på den og lagre filen på din enhet for avspilling senere. Hvis du ønsker å laste ned hele albummet – alle lydfilene til boken som én nedlasting – trykk på linken og du laster ned en Zipfil. Denne zip-filen inneholder også coverbildet.

Lydfilene på Spotify, Apple Music, Youtube Music og Tidal

Lydfiler til Chakra-boken er tilgjengelig på Spotify, Apple Music, Youtube Music og Tidal. Se spillelistene under. Last først ned lydfilene til datamaskinen, nettbrettet eller mobilen før du lytter til de. Hvis du bruker mobilen, husk å sette den i flymodus før du går i gang.

Spotify

Trykk på albummet for å lytte til albummet på Spotify

Apple music / iTunes

Trykk på albummet for å lytte til albummet på Apple Music

Youtube music

Trykk på albummet for å lytte til albummet på Youtube Music

Tidal

Trykk på albummet for å lytte til albummet på Tidal

Avspenning og meditasjon du kan lytte til på SPOTIFY

Hvis du har et abonnement på Spotify – last først ned lydfilene til datamaskinen, nettbrettet eller mobilen før du lytter til de. Hvis du bruker mobilen, husk å sette den i flymodus før du går i gang. Jeg har linket til avspenning og meditasjon med Swami Janakananda, Audhild og Peo.

Avspenninger og meditasjon du kan lytte til på Apple Music

Hvis du har et abonnement på Apple music – last ned lydfilene først til datamaskinen, nettbrettet eller mobilen før du lytter til de. Hvis du bruker mobilen, husk å sette den i flymodus før du går i gang.

Inspirasjon og mer lesning

Om yoga

Yoga
Ikke et ondt ord om sved og anstrengelse, men med yoga er der tale om et velvære der grunder sig på andre principper.

Yoga og den finere energi
Selv om «De små luft- og spændingsfrigørende øvelser» er det første yogaprogram du møder på vores kurser, er det ikke bare for begyndere, det har også en dybere virkning. Pawanmuktasana, som det også hedder, ses ud fra en viden om vitalenergien, som i Indien kaldes Prana og i Kina Ki.

Om pusteteknikker

Hvorfor holde vejret?
Yogaens åndedrætsøvelser virker stærkt og præcist.

Rigelig med ilt!
Lægen blev nervøs: Opstår der mangel på ilt når jeg laver åndedrætsøvelser og holder vejret? Så han undersøgte sagen.

Træk vejret gennem næsen!
Det giver mere ilt til blodet, styrker immunforsvaret og er også godt for hjertet.

En EEG-måling på vekselåndedrættet, Nadi Shodana
En forbedret balance i hjernen gør dig klar, optimistisk og udadvendt!

Om neseskylling

Læs introduktionen til næseskylning her >>

Les mer her om neseskylling >>

Kjøp NoseBuddy neseskyllingskanne >>

Om dybdeavspenning

Meditativ dybdeafspænding
Lidt introduktionssnak om Yoga Nidra.

Billeder af hjernens aktivitet under Yoga Nidra
Et nyt kapitel i forskningen på meditation, blev det kaldt da forskerne offentliggjorde billederne af yogalærere under Yoga Nidra. Billederne blev taget med et af den moderne medicins mest avancerede instrumenter, PET-skanneren på Rigshospitalet i København.

Tantra og Yoga Nidra
For første gang fortæller Swami Janakananda om viden og metoder i Tantra som ligger bag de tantriske ritualer og som gør Yoga Nidra så enestående effektiv og dyb blandt afspændinger. Om Nyasa, Chakra, bevidsthed og beslutningen i Yoga Nidra.

Hvad de dog bruger det til
Menneskers meget forskellige erfaringer med Yoga Nidra…

 

Om meditasjon og avspenning

Om å oppdage stillheten
Artikkel av Swami Janakananda. Om bruken av oppmerksomhet i Tantra, om å ligge på ryggen i Savasana og Yoga Nidra – og litt om meditasjonen Antar Mauna (Indre Stillhet), metoder som i vår tid er hentet frem i lyset av Swami Satyananda.

Skumringstimen
Har vi haft en levende meditationstradition i Norden? Mediterede bedstemor? Måske uden at have vidst at det var meditation – hun kaldte det noget andet.

 

Om Indre stillhet meditasjon

Indre Stilhed meditation
Om den tantriske meditationen Antar mauna (Indre stilhed) – og om dens forfædre og søskende. En perle af en meditation – på én gang den mest grunnlæggende og avancerede. Den inledes med metoder som gør dig selvstændig i forhold til påvirkninger – såvel indre som ydre.

Om evnen til at opleve
«Nævn trolden ved navn, så sprækker den», siger de gamle eventyr. Lærerens fornemste opgave er at vække eleven til at kunne opleve. Den måske mest frigørende og helbredende evne vi ejer.

Om Energiens Kilde meditasjon

Energiens Kilde
Ved brug af meditation over længere tid kan hjerneaktiviteten ændre sig vedvarende. Den som mediterer regelmæssigt har altså en varig afspændingseffekt – også i hverdagen.

Psykisk energi
Energi er mere end en opdagelse i vor tekniske tidsalder. «Prana», «Ki», «Mana», «Odins kraft» – den psykiske energi har man kendt til i alle tider.